277 VGD

Wie zijn we?


Wij zijn een voornamelijk Nederlandstalige vereniging, met leden over heel Vlaanderen, Nederland en Duitsland. 

We hebben leden van 18 jaar tot 50+. Zodoende hebben we dus een mooie diversiteit aan mensen, leeftijd en rangen binnen onze vereniging. Dit helpt ons mede om een correcte uitbeelding van onze eenheid neer te zetten. 


Als groep maken we dus ook goede afspraken onderling en komen we regelmatig samen. Elke maand hebben we wel een evenement of een gelegenheid waar we elkaar zien. We houden 1 a 2 keer per jaar een algemene vergadering waar we kunnen bespreken welke koers we voor de komende periode willen varen. Verder bespreken we hier ook de  algemene werking binnen de groep, taken en stemmen we voor het bestuur. 

We verwachten van onze leden dan ook telkens participatie en inzet voor de groep, zowel naar historisch voorkomen, display, algemene uitbeelding en eigen research. 


Binnen de vereniging hebben we ook een research team, dewelke zich continu inzet voor het onderzoeken van onderandere onze eenheid, uitrusting, documenten, veteranen,.... Dit vertaald zich dan in een interessante infobrochure voor onze leden. Verder staan hier ook de uitrustingstukken en uniformen welke onze leden waar kunnen kopen. Hierin wordt dat rekening gehouden met de kwaliteit en bescjikbaarheid van deze items. We trachten immers de geschiedenis zo kort mogelijk te benaderen en dat enkel met kwaliteitsmateriaal. 


Tot slot trachten we met z'n allen in de eerste plaats een vriendengroep te zijn, we zijn immers een heel weekend samen weg. Overdag leven we naar onze rol, en 's avonds maken we het gezellig rond het kampvuur.Waarom het 277ste?


Doorheen de oorlogsjaren zijn er veel divisie's opgericht, vernietigd en hervormd geweest. Het 277ste vormt daarop geen uitzondering. De start als een infanteriedivisie, de bijna vernietiging in Frankrijk en de gevolgde wederopbouw in Hongarije. De naamsverandering van "infanteriedivisie" tot "volksgrenadierdivisie", de bijna-inzet aan het Oostfront en de slag om de Ardennen. 


Ondanks deze enorm interessante geschiedenis is er van de eenheid niet zo veel bekend. Doordat er net veel soldaten onervaren waren, heeft de eenheid niet bepaald geschiedenis geschreven. 

Maar net omdat deze eenheid zo onbekend was, leek dit voor ons wel de geschikte eenheid om uit te beelden.


Op de grens met België en Duitsland staat er een gedenkbord en steen waar onze eenheid genoemd wordt, en hun startpunt voor het Ardennenoffensief markeert. 


We trachten met de grootste eerbied deze eenheid uit beelden.